Μεταβίβαση Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ Φ.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1.Βεβαίωση νομίμου κυκλοφορίας ( χορηγείται από την Υπηρεσία ).

2.Βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας.

3.Βεβαίωση για τον πωλητή από τον ΟΑΕΕ περί μη οφειλομένων εισφορών ( ισχύει 1 μήνα ).

4.Άδεια Οδικού Μεταφορέα ( Εθνικών ή Διεθνών Μεταφορών ανάλογα με το είδος του Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου που μεταβιβάζεται ) του αγοραστού.

Εάν το όχημα είναι μικτού βάρους κάτω των 6.000 χιλ., προσκομίζεται εναλλακτικά αντί της αδείας οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων:

α)αντίγραφο της περιοδικής δήλωσης του εργοδότη στο ΙΚΑ ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα αυτού, ότι έχει πραγματοποιήσει κατά το τελευταίο έτος τουλάχιστον 120 ημερομίσθια ως οδηγός και

β)υπεύθυνη δήλωση του ν 1599/86, όπου δηλώνεται ότι εργάστηκα από . . . . . . . . . . . . . . . έως . . . . . . . . . . . . . . . . . . . [ το χρονικό διάστημα που φαίνεται στο ( α ) ], αποκλειστικά ως επαγγελματίας οδηγός με ασφάλεια ΙΚΑ.

5.Καταβολή τελών μεταβίβασης και ταξινόμησης σε συμβεβλημένη με την Περιφέρεια Αττικής, Τράπεζα ( σημείωμα καταβολής δίνεται από την Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών ).

6.Βεβαίωση από τη Δ.Ο.Υ. περί καταβολής της υπεραξίας.

7.Αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβαλλομένων με τα δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας ή με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, εάν παρίσταται τρίτο πρόσωπο.

8.Άδεια κυκλοφορίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Σε περίπτωση που ο αγοραστής είναι ιδιοκτήτης και άλλου Δ.Χ. αυτοκινήτου, το δικαιολογητικό 3 αντικαθίσταται με πιστοποιητικό του ΟΑΕΕ.

2.Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η μεταβίβαση, είναι να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας για το προς πώληση Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που το προς πώληση Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητο κυκλοφορεί με τις διατάξεις του Ν. 1073/80 και είναι η πρώτη μεταβίβαση, απαιτείται βεβαίωση από την Δ.Ο.Υ., ότι κατά τη τελευταία πενταετία ο πωλητής, δεν ασκεί άλλο επάγγελμα πλην του μεταφορέα.

3.Σε περίπτωση που η άδεια οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων έχει λήξει ( πάροδος πενταετίας ), τότε πριν την μεταβίβαση απαιτείται ανανέωση αυτής, με την διαδικασία που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Σε περίπτωση που η υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών γίνεται από άλλο πρόσωπο απαιτούνται επίσης:

1.Θεώρηση γνησίου υπογραφής στην υποβαλλόμενη αίτηση από την Αστυνομία ή οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή.

2.Εξουσιοδότηση ( με θεώρηση υπογραφής από την Αστυνομία ή οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ).